Saturday, January 29, 2011

Kasih Ibu..

Hmm...
Mana aku mo start ah..
Title tu macam 'berat' pla bagi aku.. huhu..
Bukan apa... Kasih ibu terlalu agung..
tiada ayat yg dapat aku fikirkan untuk mengatakan betapa besarnya kasih ibu..

Hari ni.. time tengah tunggu lif, datang la sorang makcik ni dgn 2 org anak dia sebaya Hakim & Hannah.. pun tunggu lif juga.
Since block A ni memang tak ramai malay family.. so memang aku bajet diorang ni org luar yg datang melawat rumah saudara mara la mengkali. And memang betul lah bajet aku bila tetiba dia teriak to one very very old lady yang jalan terbongkok2.. (memang dia bongkok tiga - macam nenek kebayan!) ~ ishhkk... bukan tujuan aku menghina k! just mau inform yg nenek tu bongkok.. so u guys can get a clear picture.. huhu..
"Mak.. kat sini la blok A!"
Hmm... nenek tu pun cepat2 (masih slow actually) berjalan ke arah lif.. aku tengok nenek tu.. aku senyum lah.
Budak kecik tu pandaaaaaaaang ja aku.. aku senyum juga lah! ^^
Lif sampai... aku bagi laluan makcik tu masuk dulu.. nenek tu pandang aku.. aku senyum and bagi signal tangan macam "ladies first" suh dia masuk dulu... Hmm.. Ibu aku ajar aku respek orang tua tau!
Nenek tu buat muka blur2... tetiba si makcik tadi tu tengking nenek tu lagi..
"Masuk la mak! tercegat kat situ buat apa??!!" ~ Amboi... makcik ni.. baaekkk punya contoh dia tunjuk kat anak2 kecik dia.. macam tu cara ko cakap ngan mak ko??? ko tak sedar ke ko pun dah jadi mak???
Uishh.. emo pla aku.. rilek.. rilek..
Nenek tu pun masuk.. and aku masuk last. Pintu lif lak kebetulan macam stuck! Hmm.. lif yg ni memang selalu macam tu.. untuk penduduk blok A ni, dah normal dah.. just tolak sikit pintu lif tu, dia ok la tu. So aku pun buat la gitu... and pintu lif ok balik.
"Tu la mak ni.. tak habis2 nyusahkan orang lah!" Tengking makcik tu lagi.. Aku tengok muka nenek tu sedih betul! Ya Allah.. Ya Tuhan ku... banyak lagi lah makcik tu cakap/maki nenek tu.. nenek tu MAK dia!
"Pintu lif ni memang macam ni.." aku cakap.. makcik tu diam.. anak dia yg tadinya aku tengok comel ja jadi hilang comelnya bila dorang pun join sekaki ejek nenek tu. Tangan aku genggam.. rasa menggeletar! Rasa macam mau mengamuk.. hajat balik rumah n lepak surf internet aku mati. Aku bagitau semua to my Mum..

Tak kira lah apa masalah kamu dengan mak/mama/mummy/umi/ibu kamu... SYURGA ITU DI TELAPAK KAKI IBU...
Kerisauan ibu kadang merimaskan kita... Tapi sifat itu lah yg melengkapkan dia sebagai ibu.
Leteran ibu kadang mencabar darah muda kita.. Sebab dia mahu kita jadi yg terbaik.

Hmmm... sedih!

Ibu dan Ayah


Chiyo.. ibu penyayang..


Sampai sini dulu lah.. bisuk2 aku sambung lagi.. kalau aku rajin lah.. KALAU lah! hahah...
Aku rajin melawat blog2 org lain... best baca blog2 org lain.. tapi aku malas mo update blog sendiri.. hahah!

4 comments:

  1. aduii..sian tu nenek.. teda guna punya anak..mau kasi malu mama sendiri dpn org lain.. gila!

    ReplyDelete
  2. tu la.. dia cakap sama anak dia lagi "Nenek dah tua.. dah nyanyuk"
    Punya la sya rasa cam mo tampiling tu perempuan..
    anak2 dia pun ketawa.. "nyanyuk.. "

    ReplyDelete
  3. salam..

    kasih ibu dibwa ke syurga...

    **folo ur blog..***18

    ReplyDelete
  4. thanks Sekamar Rindu..
    v(^^,)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...